neděle 18. října 2009

Všehochut´























































Výborný
Špaldový ovocný koláč

Chtěla jsem upéct nějaký ovocný koláč "zdravější", zrevidovala jsem co jsem doma měla a vyšlo z toho tohle.
Recepty si většinou upravuju, takže to není závazné, můžete obměńovat podle chuti.


Korpus:
300 g špaldové celozrnné hladké mouky
200 g rostlinného tuku (ale dala jsem máslo)
100 g sladěnky ječmenné (nebo rýžového sirupu-měla jsem rýžový sirup)

Náplń:
Z toho co jsem doma našla:
3 střední jablka
2 velké švestky
1 banán
rozinky (hrstičku)
vlašáky, asi deset
trocha přírodního cukru
citronová št´áva
skořice
trocha ovocné dětské přesnídávky (nebo jablečné, hruškové pyré, džem...)

Drobenka:
100 g másla
100 g špaldové mouky
50 g ovesných vloček
50 g přírodního cukru

Na posypání mandlové plátky

Uhnětla jsem těsto a na hodinu dala do ledničky.
Ingredience na náplń nakrájela na kostičky, všechno smíchala, pokapala citronovu št´ávou.
Drobenku prohnětla a dala do ledničky. Uvedené množství na drobenku asi není přesné, dělala jsem od oka.

Dala jsem nahřát troubu. Po hodině jsem rozválela těsto na kruh tak, aby se vešlo do zapékací misky. Dortovou formu nemám, ale asi by to z ní šlo líp ven, tam bych na dno dala kolečko pečícího papíru.
Vložila jsem opatrně do misky. Asi by bylo dobré to na chvíli zapéct vysypané suchýma fazolema, ale ty jsem neměla, tak jsem dala náplń rovnou na to, na to nadrobila drobenku a posypala plátkama mandlí.
Pekla jsem 40 minut na 175 °C.

Je vynikající.

Z toho těsta jdou dělat i sušenky, které se pečou jenom chvilku. dá se to pak ochutit třeba karobem, nebo přidat do těsta strouhanou mrkev a kokos, je spousta možností.

video

Žádné komentáře:

Okomentovat